четвъртък, 2 май 2024 г.

Владимир Перев от Скопие: Антибългарската кампания всеки ден нараства

Костите на българския национален герой Гоце Делчев са дадени на бивша Югославия от новата комунистическа власт в България и пренесени в Скопие през 1946 г.
Снимка: БГНЕС

Журналистът Владимир Перев от Скопие смята, че пикът на напрежение в отношенията на Северна Македония и България не е отминал. Според него това ще се случи след утрешния ден. Той не вижда в скоро време да се стигне до облекчение на ситуацията. „В Северна Македония се води жестока антибългарска кампания“, подчерта Перев, цитиран от БТА. „Сега останаха само българите като единствените неприятели. Тук ситуацията е много по-сериозна. Тя дълбоко навлиза в националните чувства на онези, които искат да представят себе си като етнически македонци. Напрежението е жестоко и антибългарската кампания всеки ден нараства все повече и повече“, информира той. Журналистът обаче посочи, че утрешното събитие е напълно осигурено от северомакедонските власти.

Според него членовете и председателите на българските клубове в Северна Македония нямат никакво намерение самостоятелно да променят имената.

Владимир Перев коментира и вчерашната декларация на българския парламент. По думите му Северна Македония сега за първи път среща съседна хомогенна България: „Македония все още очаква някаква външна сила – някой да дойде и да каже на българите: „Стойте мирно, това ще бъде така, както искат македонците“. Това е македонската илюзия за нашите отношения с България“, добавя Перев.

По информация на БТА от Скопие, външното министерство на РСМ не е било много доволно от вчерашното решение на българския парламент, с което осъди нападението срещу Християн Пендиков.

Във връзка утрешното честване на 151 години от рождението на Гоце Делчев полицията още от снощи блокира всички подстъпи към църквата „Св. Спас“, където е гробът на българския национален герой.

Anteni.info припомня, че костите на войводата Гоце Делчев до май 1923 г. се съхраняват на специално място в една от стаите в дома на семейство Михаил и Костадинка Чакови в Пловдив, където денонощно гори кандило. След това те са пренесени в София и тържествено се полагат за съхранение в наскоро построения Дом на македонските българи, на ъгъла на улиците “Пиротска и “Георг Вашингтон”. Преди това тленните останки на героя, заедно с костите на Георги Сава Раковски за една седмица са изложени на всенародно поклонение в църквата “Света Неделя”. В Македонския дом в София, в ново специално изработено резбовано дървено сандъче костите на героя се съхраняват до октомври 1946 г., радвайки се на огромна почит.

След Втората световна война под натиск от Югославия и СССР България предава костите на Гоце Делчев на Скопие. Саркофагът с тленните му останки е поставен на лафет  и в продължение на няколко дни преминава за последен път през Пиринския край, където той броди с четата си. Стотици хора се тълпят по пътя му през Дупница, Горна Джумая, Петрич и Струмица, докато стигне до Скопие. Най-трогателна е гледката в Симитли, където стотици бежанци от родния на Гоце изпепелен Кукуш са налягали с плач покрай преминаващия лафет, сбогувайки се завинаги със своя земляк и герой.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html