неделя, 5 май 2024 г.

Унгарският президент Каталин Новак пред Румен Радев: Несправедливо е, че не сте в Шенген

Снимка: БГНЕС

Справянето с нелегалната миграция е важна част от взаимното сътрудничество между Унгария и България и за гарантиране на сигурността на Европейския съюз (ЕС), но справянето изисква контрол и охрана на външните граници. Изисква нова политика, изисква разбиране, че охраната на външните граници на ЕС е задължение и еднаква отговорност на всички страни членки. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с унгарския президент Каталин Новак, която е на официално посещение у нас.

Президентът Радев отбеляза, че основна тема на разговора му с унгарския държавен глава са били миграцията и Шенгенското пространство.

Той благодари за подкрепата на Унгария заедно двете страни да търсят начини за повече солидарност, справедливост в тази политика и по-силна охрана на границите.

Радев благодари и за последователната активна политика на Унгария за членството на България и Румъния в Шенген. Това е важен приоритет за нашата страна. Ние работим интензивно на всички нива на дипломацията, покрили сме всички критерии и то отдавна и вярвам, че с подкрепата на Унгария и всички наши партньори в ЕС и европейските институции, ние ще можем да се присъединим към Шенгенското пространство още тази година, отбеляза Радев.

По думите му задържането на България и Румъния извън Шенген означава икономически загуби по време на криза, не само за нашите две страни, но и за целия ЕС.

България и Унгария са исторически свързани с дълбоки корени и традиционно приятелство. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с президента на Унгария Каталин Новак.

„Днес ние ги приемаме като съюзници, с които имаме общи приоритети“, добави той.

Радев съобщи, че двамата са провели разговори по широк кръг от теми и са стигнали до изводите, че растящите предизвикателства в международния дневен ред налагат да страните ни да развиват това сътрудничество във възходяща посока.

Унгария е един от водещите инвеститори в България. Търговско-икономическия обмен през последните години расте непрекъснато. Президентът изтъкна, че отношението на Унгария към българската общност там може да служи за пример за истински европейско поведение, политика и толерантност на фона на растящата омраза и преследване на българската общност в една друга съседна страна.

България трябва да бъде колкото се може по-бързо член на Шенгенския договор. Това каза президентът на Унгария Каталин Новак след срещата си с президента Румен Радев.

По думите ѝ това е в интерес не само за българите, но и за всички членове на Европейския съюз. Европа направи лош избор и взе лошо решение, когато не даде своя положителен отговор за присъединяването на България и Румъния към Шенген, категорична бе Новак.

Нелегалната миграция се разраства, не само по брой, а и агресивността, която те носят със себе си – за съжалени това води до жертви, още каза президентът на Унгария Каталин Новак. „В Унгария виждаме, че хората, които пазят границите ни, са изложени на риск“, заяви тя. Новак коментира, че са необходими общи решения, за да може гражданите на ЕС свободно да се движат.

Тя засегна и теми в сектора на енергетиката.

„Вашето местоположение е по-благоразположено, тъй като имате излаз на море. Ние можем да използваме това, да и използваме диверсификацията. Нашето намерение е значително да намалим или да прекратим руския газ, добави унграският президент.

Според нея е важна линията в тази връзка между България-Азербайджан-Унгария.

„Ние никога няма да се откажем от атомната енергетика, тъй като за нас това е много необходимо“, каза тя, като уточни, че се търсят и нови източници.

Последната точка от срещата й с българския държавен глава е демографският въпрос, въпросите със семейството. „В България също изпитват трудност“, отбеляза тя. По думите й политиките имат цел е насърчаването на младите семейства да бъдат подкрепени, както и многодетните такива.

Тя заяви, че след дни й предстои среща в Северна Македония.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html