неделя, 5 май 2024 г.

Сергей Лавров: САЩ си призна за саботажа на „Северен поток“

Снимка: Архив

Руският външен министър Сергей Лавров даде обширно интервю за руската национална телевизия, в което коментира желанието на Русия за преговори с Украйна и изтичането на газ от „Северен поток“.

Лавров заяви, че твърденията за предполагаемия отказ на Русия да преговаря с Украйна са лъжи.

„Дипломацията ни има много работа, като постоянно и навременно обяснява какво се случва. Ние разобличаваме лъжи, особено тези, в които се твърди, че не искаме да преговаряме“, каза Лавров. Той добави, че всички искат войната в Украйна да приключи, но за руския народ е важно качеството на резултата, а не времевата рамка.

„Всички искаме това да свърши, но качеството на резултата и това, което можем да предоставим на нашите хора, е от съществено значение, а моментът не е важен“, каза Лавров. Той каза, че Русия ще премести украинската артилерия възможно най-далеч.

„Разглеждаме възможността да избутаме украинската артилерия на разстояние, което няма да представлява заплаха за нашите територии, и колкото по-голяма е гамата от оръжия, доставени на режима в Киев от Запада, толкова по-далеч ще трябва да ги отдалечим от територии, които са близо до нашите територии“, каза Лавров.

Той оцени, че САЩ са убедени в своето превъзходство и непогрешимост и че това е основната причина за конфронтацията между Русия и Запада. „Тази изключителност, това абсолютно самочувствие за американската непогрешимост и превъзходство, сигурен съм, са основните причини, поради които се изправяме срещу страни, които чрез режима в Киев водят хибридна война срещу нас“, каза Лавров.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд всъщност е направила „капитулация“ за експлозиите в „Северен поток“.

Така Лавров припомни как на 27 януари, по време на реч в Конгреса, Нуланд каза  че правителството на САЩ е доволно да разбере, че тръбопроводите „представляват купчина метал на дъното на морето“.

“ И това не е само прякото участие на Съединените щати в експлозиите на Северен поток. Сега г-жа Нуланд всъщност направи самопризнания“, коментира Лавров.

По-рано Лавров вече реагира на думите на Нуланд, като ги нарече „смешни“. Изявлението беше коментирано и от официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, която отбеляза, че по този начин администрацията на президента на САЩ е одобрила терористичната атака за унищожаване на гражданска инфраструктура. Фактът, че речта на заместник-държавния секретар е признание за престъпление, беше признат дори в Америка.

Аnteni.info, че на 26 септември 2022 г. експлозии избухнаха на три нишки на Северен поток . Операторът на газопровод Nord Stream AG заяви, че има „безпрецедентни щети“, чието отстраняване ще отнеме неопределено време .

На 18 ноември шведската прокуратура обяви това извънредно положение за саботаж. Изводът е направен въз основа на сеизмологични данни. Главната прокуратура на Русия образува дело за акт на международен тероризъм. ЕС и Русия водят разследването поотделно.

Превод и редакция: Аnteni.info

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html