неделя, 5 май 2024 г.

Израел обмисля доставка на системата „Железен купол“ в Украйна

Системата от години защитава надеждно територията на Израел от ракетните атаки на терористи от съседни страни.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Властите в Израел, които от началото на руската инвазия отказват военна помощ на Украйна, са на път да променят политиката си, пише украинският сайт Dialog.ua, като се позовава на репортаж на CNN.

В отговор на въпрос на журналисти премиерът Бенямин Нетаняху не изключи възможността страната му да започне да предоставя не само хуманитарна, но и военна помощ, включително и световноизвестната ПВО система „Железен купол“. „Аз, безусловно, имам предвид това“, уточни израелският министър председател. Освен това той обяви готовността да стане посредник между Киев и Москва, ако двете страни, а също и САЩ го помолят за това. По думите му, още през февруари миналата година, в началото на руската агресия, са му предлагали посредническата мисия, но той е отказал, защото тогава не беше на власт.

Преди време стана известно, че Израел е доставил на Украйна специална техника за бързо засичане на дронове, като това става много преди те за бъдат забелязани от сегашните системи за противовъздушна отбрана.

Тези дни се появи и информация за износ за Украйна на снаряди от американските складове в Израел. Те са предназначени за артилерийските системи западен образец, предоставени на украинската армия.

„Железен купол“, също известна и като „Желязна шапка“ е израелска противовъздушна система, която функционира при всякакви метеорологични условия. Разработена от израелската компания Rafael (Rafael Advanced Defense Systems). Проектирана е за да прихваща и унищожава ракети и артилерийски снаряди с малък обхват на действие, изстреляни срещу населени райони от разстояние от 4 до 70 км. Израел се надява да увеличи обхвата на действие на „Железен купол“ от сегашните 70 км до 250 км и да усъвършенства системата, така че да може да сваля едновременно ракети, идващи от две различни посоки.

Първият вариант на „Железен купол“ е разположен и обявен за оперативен на 27 март 2011 г. с разгръщането му в близост до Беершеба. На 7 април 2011 г. системата успешно прихваща за първи път ракета БМ-21 Град (руска реактивна система за залпов огън), изстреляна от ивицата Газа. На 10 март 2012 г. The Jerusalem Post съобщава, че системата сваля 90% от ракетите, изстреляни от този район, които биха паднали в населени места. Към ноември 2012 г. официални лица съобщават, че системата е неутрализирала повече от 400 ракети. На 19 ноември военният репортер Марк Томпсън пише, че докато тези цифри трудно могат да бъдат доказани, липсата на „жертви от страна на Израел предполага, че „Железен купол“ е най-съвършеният и ефективен ракетен щит създаван някога.“

На 28 септември 2011 г. Flight Global пише, че според източници в компанията Rafael, Израелските отбранителни сили (ИОС) по време на разполагането и тестването на „Железен купол“ са установили, че той е ефективен и срещу самолети на височина до 10 000 метра.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html