неделя, 5 май 2024 г.

Десислава Атанасова: Политическата криза не може да се реши без ГЕРБ-СДС

Снимка: БГНЕС

По думите на Десислава Атанасова политическата криза в България не може да се реши без ГЕРБ-СДС.

„И днес, както в началото на този парламент, ние вярваме че политическата криза може да бъде решена с проява на политическа смелост, стриктно спазване на правилата на политиката и полагане на максимални усилия за възстановяване и поддържане на политическия диалог между основните политически опоненти. Убедени сме, че политическата криза нито може да бъде решена по удобен за партиите и техните лидери начин, нито може да бъде решена с ексцентричност и иновации, нито може да бъде решена с повтаряне на опорни точки и лозунги. Точно обратното – именно тези средства и липсата на политически капацитет са основната причина за безпътицата, в която се намира страната през последните две години“, категорична бе Атанасова.

„Както в началото, така и в края на този парламент е ясно, че политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ – СДС. През последните две години беше направен опит нашата формация да бъде унищожена със средствата на репресивния апарат на държавата или най-малкото да бъде изолирана от политическия процес“, подчерта тя.

„Днес, в последния ден на 48-ото Народно събрание, можем да кажем, че ГЕРБ – СДС е устойчив и незаобиколим факт в българската политика и вече не е в изолация, а е в центъра на политическия процес. Активното участие на ГЕРБ – СДС в политическия процес и взимането на решения би могло да се превърне в предпоставка за трайно преодоляване на политическата нестабилност в рамките на 49-ото Народно събрание. В отиващия си парламент, нашата парламентарна група взаимодействаше с почти всички политически сили и участваше в различни мнозинства. Нещо, което не беше възможно в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Благодарим на колегите от останалите парламентарни групи, които се съобразиха с факта, че ГЕРБ – СДС не е просто абривиетура, а е представителство на голяма група български граждани, които не могат да бъдат нито изолирани, нито пренебрегнати, нито заобиколени, както в обществения, така и в политическия живот“, коментира Атанасова

„Въпреки краткия си живот и невъзможността да излъчи редовно правителство, 48-ото Народно събрание успя да вземе редица важни за страната решения. След като предишния парламент и правителството на Кирил Петков не успя да заеме ясна позиция по отношение на войната в Украйна, това се случи още в първите дни на настоящия парламент. Беше продължена модернизацията на българската армия, бяха продължени компенсациите за високите цени на тока, бяха приети редица важни закони свързани с прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, приемането ни в Еврозоната и Шенген“, каза още Десислава Атанасова

„При удължаването на бюджета, с гласовете на ГЕРБ – СДС, ДПС, Демократична България и Български възход беше прекратена авантюристичната финансова политика на бившия финансов министър Асен Василев и мнозинството в 47-ото Народно събрание, която разклати публичните финанси и доведе до рекордна инфлация. Последното направи българските граждани значително по-бедни. С овладяването на инфлацията обаче икономическите проблеми пред българските граждани няма да приключат. Още от сега е ясно, че едно от сериозните предизвикателства пред следващия парламент ще бъде преодоляването на спада на икономическия растеж. Спадът на икономиката се дължи най-вече на липсата на публични инвестиции в икономиката през последните две години и това също трябва да бъде оценено като скъпоструваща грешка на онези, които се самообявиха за партии на протеста и партии на промяната“, добави  Десислава Атанасова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html