неделя, 5 май 2024 г.

Русия твърди, че Бахмут е обграден

Снимка: ЕПА/БГНЕС (EPA EFE – O.P)

Руските части трябва да изминат още 10 километра, за да затворят напълно обръча около Артьомовск (руското наименование на Бахмут-бел. на ред.).Украинците имат нужда от дронове вместо танкове, предава Политика.рс.

Руските сили на практика поставиха Бахмут  в оперативна среда.

Ян Гагин, помощник на ръководителя на Донецката народна република, каза, че руски части са обградили града. Според него в момента се водят битки за контрол над магистралата, която води на запад от Бахмут до Часов Яр.

„Бахмут е оперативно обкръжен, нашите сили затварят пръстена около града. Битката за контрол над магистралата Часов Яр-Бахмут продължава“, каза Гагин пред руската държавна телевизия.

През последните месеци Артямовск беше изложен на ожесточени атаки от руска артилерия и пехота.

На руските части им остават още 10 километра, за да затворят обръча в ДНР, твърди военният експерт и пенсиониран подполковник от ЛНР Андрей Марочко.

„Нашите сили окупираха това селище… подковообразно. За да затворят тази подкова, им трябват още 10 километра“, обясни Марочко.

Според него вече не може да се говори за планирано изтегляне на украинските войски, разположени в града.

„Дори да се опитат да направят това, това може да се превърне в катастрофа за тях. „Все още е възможно бягство от това селище… повече или по-малко някои  сега се опитват да избягат от селището по някакви тайни пътища, защото имат огромни загуби там“, добави Марочко

Украинската армия трябва да се съсредоточи върху масовото използване на безпилотни летателни апарати, които са по-ефективни от обещаните американски танкове Abrams, заяви съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко.

Превод и редакция: Аnteni.info

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html