събота, 4 май 2024 г.

От 5 февруари разрешаваме износа на нефтени деривати от „Лукойл“ за Украйна

Снимка: WIKIWAND.COM

От 5 февруари 2023 г. се разрешава износът на нефтопродукти за Украйна, както и износът на определени рафинирани нефтопродукти, получени от руски суров нефт, внесен въз основа на получената дерогация за трети държави. Това е необходимо, за да се ограничат рисковете за околната среда и безопасността, тъй като подобни продукти не могат да бъдат съхранявани безопасно на територията на страната, информират от МС.

На 13 януари парламентът забрани продажбата на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, изброени в приложение към регламент на Европейския съюз, с произход от Русия или изнасяни от Русия, които са внесени у нас въз основа на дерогация, разрешена от Министерския съвет (МС), на купувачи, от друга държава член или в трета страна. Забранява се трансферът и транспортът, както и продажбата на купувачи в други държави от ЕС или извън него, на нефтопродукти, получени от суров нефт, внесен въз основа на дерогация, разрешена от МС. Изключения са правят при продажбата, доставката, трансфера и износа за Украйна на нефтопродукти, изброени в приложение от регламент на ЕС, получени от суров нефт, при условие, че са предназначени само за употреба в Украйна и не се цели заобикаляне на забраните.

Преди време Европейската комисия също припомни, че износът от руската рафинерия на петролни деривати може да бъде само в посока Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html