събота, 4 май 2024 г.

Елеонора Митрофанова за Гладомора: Българските политици за пореден път пренаписват историята

Признаването на депутатите от Народното събрание на България на масовия глад в периода между 1932 и 1933 г. за „геноцид на украинския народ“ е съзнателно изкривяване на историческите факти. Това заяви посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова, предаде ТАСС.
„Решението за признаването на Гладомора за геноцид, насочен срещу украинците и организиран на тяхна територия, вероятно е написано под диктовката на съвременна Украйна. Обидно е, че за пореден път българските политици решиха да пренаписват историята. Масовият глад в началото на 30-те години е обхванал няколко региона на СССР – и Украйна, и Беларус, и Западен Сибир, и Казахстан и други територии. По различни оценки от глад са загинали до осем милиона жители на страната от различни националности“, подчерта руската посланичка.

Така тя коментира решението на Народното събрание да обяви Гладомора в Украйна за геноцид. По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски благодари на България за решението.

„Благодарен съм на българския парламент за това, че призна Гладомора през 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. Тази стъпка почита милионите жертви на Гладомора и възстановява историческата справедливост. Жестът на солидарност на България винаги ще бъде помнен от Украйна“, написа на английски в официалния си акаунт в Туитър Зеленски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html