неделя, 5 май 2024 г.

Войната в Украйна може да помогне за повече мостове на Дунава

Войната в Украйна може да помогне за повече мостове между България и Румъния. Това смята историкът Пламен Димитров, експерт от Българското геополитическо дружество.

Натовареното движение между България и Румъния, утежнено заради войната в Украйна, поставя отново на дневен ред въпроса за построяване на трети мост над река Дунав, който да подобри свързаността между двете европейски държави. Геополитическите анализатори правят аналогия със ситуацията през 1999 година, когато конфликтът в Косово и разрушаването на сръбските мостове над р. Дунав към Централна Европа принуди Европейския съюз да потърси алтернативи. Така беше ускорено изграждането на втория мост между България и Румъния при Видин – Калафат, казва той.

По думите му през 2022 г. войната в Украйна блокира корабоплаването в Черно море и усили сухопътния трафик през Дунав, което също дава шанс да се ускори изграждането на мостове в долното течение на голямата европейска река. „Имаме същите геополитически пречки пред свободния търговски поток, които съществуваха и през 1999 г., когато беше войната между НАТО и Югославия. Сега проблемите идват от североизток. Оказва се, че превозът на стоки през Черно мор сега не може да върви по това трасе, защото се водят военни действия. Има коридор, отворен само за износ на зърнени храни, но и той е доста проблематичен. Логично е търговията, която върви между Турция и Източна Европа, между Украйна и Турция да минава през долното течение на река Дунав и съответно през българо-румънската граница. Знам, че България и Румъния се опитват да покажат пред Еврокомисията, че има нужда от финансиране на един нов мост при Русе по програмата ”Свързана Европа” на ЕС. Така че съществува някакъв геополитически импулс, който може да тласне този проект напред – посочва Пламен Димитров, но предупреждава за риск, проектът да не може да се изплати от чисто икономическа гледна точка. – Тогава именно се намесва ЕК, която може да допълни част от липсващото финансиране за такъв един проект.“

Последното редовно българско правителство имаше амбициозна програма за строителството на цели пет моста на река Дунав. „Преди да станат пет обаче, мостовете е добре да станат три“ – препоръчва Пламен Димитров. „Немислимо е да се изгражда какъвто и да е мост, ако я няма довеждащата инфраструктура до него. Желателно е да бъде магистрала, която да може да доведе трафика“, припомня той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html