неделя, 5 май 2024 г.

Виден журналист бе осъден задочно от руски съд на 8 години

Александър Невзоров
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Видният руски журналист Александър Невзоров бе осъден задочно от московски съд на осем години затвор, след като беше признат за виновен в разпространяване на „фалшиви новини“ за руската армия, предаде Ройтерс, като се позова на руски държавни медии.

Следователи започнаха да разследват Невзоров миналата година заради негови публикации в социалните медии, в които той обвини руските въоръжени сили, че умишлено са обстрелвали родилен дом в украинския град Мариупол. Москва каза, че това твърдение е фалшиво.

Миналия март съпругата на Невзоров написа в „Инстаграм“, че двамата съпрузи се намират в Израел.

Адвокатката на Невзоров заяви, че ще обжалва присъдата, съобщи БТА.

Anteni.info припомня, че журналистът стана популярен благодарение на актуалната програма „600 секунди“. Проектът е включен в Книгата на рекордите на Гинес като най-рейтинговият в света. Телевизионната кариера на Невзоров започва през 1983 г. като кореспондент. 4 години по-късно започва да води предаването „600 секунди“, участва в снимките на „Взгляд“.

Началото на 90-те е неуспешно за него, защото стрелят по него, но Невзоров оцелява. През 1991 г. пусна първия си документален филм „Нашите“ за събитията в Литва. Журналистът посещава и Нагорни Карабах и други горещи точки. През 1994 г. Невзоров е работил като консултант-анализатор за олигарха Борис Березовски. В 1995 г. е бил ръководител на сдружение „Север“ на Петия канал. През същата година заснема документален филм „Ад“ за войната в Чечения, 2 години по-късно излиза филмът „Чистилището“.

От 2012 г. журналистът е доверен човек на Владимир Путин. През 2016 г. той получи позицията на съветник на ръководителя на Channel One.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html