понеделник, 29 април 2024 г.

Фермерите ще правят и аграрна камара, която да възражда земеделието ни

Снимка: БГНЕС

Земеделието ни „цъфна и върза“ и сега фермерите ще правят и аграрна камара. 17 браншови организации на производителите в селското стопанство се събират днес следобед на среща в Арбанаси, за да обсъдят създаването й. Целта е да се обединеният производители, преработватели и държавата за съвместна работа и създаване на общи политики, съобщи БНР. Дискусиите за създаване на Аграрна камара, която да скъси връзката между отраслите в селското стопанство и държавата и да регулира политиките и процесите в сектора, започнаха в края на миналата година.

Според Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите трябва да излезе тази структура и да каже на държавата в лицето на земеделското министерство – ние решихме това. „Съответно това означава, че трябва да се изпълни. В момента какво става – овцевъдите предлагат нещо, зърнопроизводителите -второ, картофопроизводителите – трето, и в един момент държавата не знае на кого да угоди“, коментира браншовикът.

През тази година е възможно Аграрната камара да бъде създадена и да обедини държавните структури, производителите и преработвателите, но за да започне тя да работи, трябва закон за Аграрната камара, смята Караколев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html