петък, 26 април 2024 г.

Земеделци също искат промени в одобрен от Брюксел план

Фермерите недоволстват от заложените по-ниски ставки за субсидиите.
Снимка: БГНЕС

Българските земеделци, след енергетиците за въглищните централи, също решиха да искат от Еврокомисията промени и предоговаряне. 8 организации на производители на плодове, зеленчуци и биопродукти настояват за незабавни промени в Стратегическия план за развитие на земеделието в България, който вече е приет от ЕК.

Според тях в документа са заложени по-ниски ставки за подпомагане за реалните производители и това е в полза на повече възможности за други направления, което пък е предпоставка за източване на европейски средства. Организациите ще аргументират на специална пресконференция недоволството си от стратегическия план, който регламентира как в новия програмен период ще се разпределят 16 млрд. лв. за земеделие. Документът беше приет от Европейската комисия в последния възможен момент -през декември миналата година – и то след като се наложи управляващите у нас да коригират плана по направените над 400 забележки.

Производителите на плодове и зеленчуци са втория сектор след животновъдите, който настоява за незабавни промени в Стратегическия план. По регламент обаче не е възможно целият план да се изтегли и да се преразгледа изцяло. Всяка от страните членки, включително България, имат право на корекции, но само веднъж годишно. Важно е да се прецени – коя от исканите промени ще е най-логична и важна и ще предизвика най-малко брожения сред останалите браншове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html