понеделник, 29 април 2024 г.

Атанас Пеканов: Парите по Плана се бавят заради неприети закони

„Имаме да получаваме втори транш от 748 милиона евро по Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви Атанас Пеканов в бТВ.

„Няма да ги загубим, но всичките рискове в момента са от забавяне, което се дължи на неприети закони. Тоест, не е критично това забавяне, но то започва да се натрупва. Ето, ще ви дам пример. Ние внесохме 17 закона, от които пет бяха приети, значи още два-три на момента ще трябва да се приемат само за второто плащане. Законът за главния прокурор, той е дори по средното плащане. Ние си вършим работата, така че Планът да се изпълнява дотолкова, доколкото зависи от нас като изпълнителна власт“.

„Има решения за реформите и това е нормално, тъй като сме парламентарна демокрация, и така трябва и да бъде. Трябва да минат през парламента, тъй като голяма част от реформите значат законови промени, а други не минават, между другото, които са изключително важно. Министерство на енергетиката със закъснение, но входира преди две-три седмици закона за възстановяването енергийни източници. В цяла Европа в момента дават пари за това, а той няма да бъде разгледат. Данъкоплатците са жертва на нежеланието на депутатите да приемат закони в парламента“, допълни Пеканов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html