понеделник, 29 април 2024 г.

Олаф Шолц отказва доставка на самолети за Украйна

Снимка:  ДПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц реагира с неразбиране на дискусията за доставката на изтребители на Украйна, която Киев настоява от сряда, след като германското правителство обеща да достави 14 танка „Леопард 2“.

„Всичко беше казано за това сега и от моя страна“, каза Шолц по време на посещението си в Чили. Канцлерът добави, че вместо това „необходим е сериозен дебат, в който да се реши това, което трябва“. Шолц отново предупреди за „надпреварата кой предлага повече“, в която „на преден план са вътрешнополитически мотиви вместо подкрепа за Украйна“. Що се отнася до важни въпроси като доставките на оръжия, Шолц подчерта, че „трябва да става дума за факти и рационални съображения“. 

Според него, въпреки големите доставки на оръжие, Германия не участва във войната.

Това е война между Русия и Украйна, каза Шолц на пресконференция в аржентинската столица Буенос Айрес. Той добави, че това не се променя независимо от това дали Германия е предоставила на Украйна финансова, хуманитарна помощ или оръжие. Шолц посочи, че Германия ще направи всичко, за да предотврати ескалация, водеща до война между Русия и страните от НАТО. Преди това Шолц направи подобни изявления пред берлинския Tagespiegel и оцени, че ако в Германия, веднага щом се вземе едно решение, започне следващият дебат, то той не изглежда сериозен и ще разклати доверието на гражданите в решенията на правителството.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html