понеделник, 29 април 2024 г.

Зеленски посети Николаевска област и се срещна с премиера на Дания

Снимка: БГНЕС

Володимир Зеленски се е срещнал с датския министър-председател Мете Фредериксен в Николаевска област в Южна Украйна, предаде Ройтерс.

Във видеокадри, качени в интернет от канцеларията на Зеленски, се вижда как президентът се ръкува с Фредериксен, след което двамата заедно влизат в болница, за да се срещнат с войници, ранени при атаките на Русия.

„Важно е бойците ни да могат да получат не само физическа, но и психологическа рехабилитация“, написа Зеленски в „Телеграм“ и допълни, че е признателен на всички медицински работници, които се грижат за здравето на защитниците на страната и им пожелава бързо възстановяване.

Канцеларията на Зеленски засега не съобщава подробности за разговорите на президента с датския  министър-председател.

Министерството на отбраната на Дания каза по-рано този месец, че страната ще дари на Украйна 19 самоходни гаубици „Цезар“, произведени във Франция.

Докато беше в Николаевска област, Зеленски се е срещнал и с местни представители. От началото на инвазията преди 11 месеца украинската област често пъти е атакувана от руските сили.

„Регионът героично издържа на всичките нападения на терористите (руските сили – бел. Ройтерс). По време на посещението имах среща във връзка с текущата ситуация в региона“, написа президентът на Украйна.

„Направихме преглед на състоянието на енергийната инфраструктура в региона, средствата за нейната защита и темповете на нейното възстановяване“, написа Зеленски в „Телеграм“ по повод срещата с местните длъжностни лица. „Обсъдихме оперативната ситуация в Южна Украйна и последиците от атаките на Русия с ракети и дронове“, допълни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html