понеделник, 29 април 2024 г.

Дачиан Чолош: България трябва да бъде част от плана на Румъния за Шенген

Снимка: Фейсбук

Според евродепутатът от партия „Подновяваме европейския проект на Румъния” Дачиан Чолош трябва да е налице ясен план за преговори и координиран екип по въпроса за Шенген, а България също трябва да е част от него.

„Въпреки че там предстоят избори, страната има управляващо правителство с министър-председател, който е доказал, че може да преговаря ефективно, дори и да е с ограничени правомощия. От успешния опит за премахване на канадските визи за граждани на Румъния през 2016 г. знам, че координацията с България помага, дори и тогава съседите да имаха избори и собствен дневен ред“, написа Дачиан Чолош в профила си във Фейсбук.

Според евродепутата е нужен постоянен политически натиск върху Австрия и Нидерландия да седнат на масата за преговори. „Изпращането на Австрия пред Съда на Европейския съюз също може да е част от плана, но не централен елемент, защото решението на съда може да отнеме няколко години”, уточни Чолош. Той твърди, че за момента не вижда ефективна координация на румънските министри по темата Шенген.

„Просто се надявам да не седим и да чакаме другите да решат проблема ни или той да се реши от само себе си. Всеки нов провал ще подхрани недоверието в обществото както в румънската политика, така и в ЕС“, написа още евродепутатът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html