понеделник, 29 април 2024 г.

Асен Василев: Борисов ще трябва да защити в съда твърденията си за посредници и комисионни

Снимка: БГНЕС

Твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че от продажбата на българско оръжие за Украйна посредници са спечелили 800 млн. лева, е абсолютно невярно и Борисов ще „има възможност да защити това си твърдение в съда“, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната Асен Василев“ в интервю за БНР.

„Сделката е абсолютно ясна – Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната“, заяви Василев във връзка с разследването на германския вестник „Ди Велт“, според което България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

„Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже. Няма как да има комисионни при положение, че контрагентът е Пентагонът. Това, което се случи, е, че българската оръжейна промишленост работи на макс и успя наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално. Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи“, коментира ВАсилев относно твърдението на Борисов.

Асен Василев беше категоричен, че няма сделка, която да не мине през целия парад на държавата:

„Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията – на министъра на отбраната и на министъра на икономиката“.

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено и това значително намалява риска за България, подчерта бившият вицепремиер и уточни:

„Обемът а доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха за закупуване на оръжие, защото не можеш да направиш дарение в такива размери“.

Според него това че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако правителството не иска да направи това:

„Аз не чух възмущение от ГЕРБ от решението на правителството да изпрати консерви с грах и един генератор. Засекретеният списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах“.

В предаването „Неделя 150“ Асен Василев коментира предизборното обединение на „Продължаваме Промяната“ с „Демократична България“:

„Социологията показва, че вече и обществото е стигнало дотам, че ако не се обединят не само „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, а става въпрос за всички организации, които се борят даже и на местно ниво срещу проблеми в държавата и имат кауза, това може да мобилизира имунната система на обществото“.

По думите му вече се очертават две групи от партии – едните казват, че не могат по-добре, а другите искат да е по-добре:

„Гражданите ще трябва да решат кое от тези две неща искат да се случи в страната“.

Василев призна, че правителството „Петков“ носи вина за наказателната процедура, която ЕК започва към страната ни заради отстъпката от 25 стотинки при покупка на горива от бензиностанциите:

„Проблемът е, че не е за всички европейски граждани, а само за български потребители. Да, носим вина за това. Хубавото е, че няма да има финансови последствия за държавата, тъй като мярката е спряна. Във Франция и в Гърция има същите процедури“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html