понеделник, 29 април 2024 г.

55 души бяха екзекутирани за по-малко от месец в Иран

 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранските власти са екзекутирали 55 души от началото на годината, съобщи днес местният клон на неправителствената правозащитна организация Human Rights Watch, твърдейки, че смъртното наказание все по-често се използва за „всяване на страх“ в страната, засегната протести.

Иран екзекутира Алиреза Акбари за шпионаж

Четирима души бяха екзекутирани по обвинения, свързани с протестите, докато 37 бяха осъдени на смърт за престъпления, свързани с наркотици.

Тази неправителствена организация не уточни причината за екзекуцията на останалите 14 затворници, осъдени на смърт. Най-малко 107 души все още са застрашени от екзекуция заради протестите.

„Всяка екзекуция е политическа, защото основната цел е да се всее страх и ужас в обществото“, допълват от организацията.

Много правозащитници обвиниха Иран, че използва смъртното наказание като инструмент за сплашване, за да потуши протестите, започнали на 16 септември след смъртта на Махса Амини, 22-годишна жена. Тя почина, след като беше арестувана от полицията, отговаряща за морала, за предполагаемо нарушаване и неправилно носене на хиджаб.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html