понеделник, 29 април 2024 г.

Съдебният министър се възмути от депутатите за провала с промените в НПК

Крум Зарков
Снимка: БГНЕС

Съдебният министър Крум Зарков се възмути от депутатите за вчерашния провал с приемането на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Във Фейсбук той коментира проваленото поради липса на кворум в парламента гласуване на първо четене на петте законопроекта в четвъртък.

„Някои хитруват, други се страхуват, трети казват „за“, но мислят „против“, демек лъжат. Взети заедно имат мнозинство в 48-ото Народно събрание и спират приемането на закона, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор. Милиони българи продължават да са заложници на „гениалните трикове“ на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога?“, написа в своя публикация Крум Зарков.

Два от законопроектите, които депутатите не успяха да гласуват на първо четене, са внесени от Министерския съвет, а останалите – съответно от Надежда Йорданова („Демократична България“) и група народни представители, от Костадин Костадинов („Възраждане“) и група народни представители, и от Бойко Рашков („Продължаваме Промяната“) и група народни представители.

Част от разглежданите законопроекти за промени в НПК представляват законодателни инициативи, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост, се посочва в доклада на парламентарната комисия по правни въпроси.

С единия законопроект на служебния кабинет се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html