събота, 27 април 2024 г.

Румен Радев: Отдаваме почит на всички жертви, загубили живота си по време на Холокоста

Снимка: БГНЕС

В този ден отдаваме почит пред паметта на всички жертви, загубили живота си по време на Холокоста, написа в профила си в Туитър президентът Румен Радев по повод на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста – 27 януари.

В този ден отдаваме почит пред паметта на всички жертви, загубили живота си по време на Холокоста. В мрачните години на Втората световна война България не допусна нито един свой гражданин от еврейски произход да бъде изпратен в лагерите на смъртта.

В мрачните години на Втората световна война България не допусна нито един свой гражданин от еврейски произход да бъде изпратен в лагерите на смъртта, допълва държавният глава.

27 януари е обявен за Международен ден в памет на жертвите от Холокоста с резолюция на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. Датата отбелязва годишнината от освобождаването на 27 януари 1945 г. на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц – Биркенау“ от съветските войски. Между 1940 и 1945 г. в лагера умират един милион евреи. Резолюцията призовава страните членки на ООН да предават на бъдещите поколения уроци за геноцида, за да не може той да се повтори в бъдеще.

В България Международният ден в памет на жертвите от Холокоста ще бъде отбелязан с различни инициативи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html