понеделник, 29 април 2024 г.

Хора на „Промяната“ и ДБ се цакат по регионите

 

Снимка: БНР

Николай Димитров и Катя Петрова за в. „Галерия“

Готвеният съюз между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ може за изглежда като флирт преди щастлив брак за пред хората, но роди вътрешни брожения и в двете формации.

От една страна, активисти са притеснени, че ще загубят топлите места в изборите напролет. От друга – различни групи в коалициите смятат, че това може да доведе до отлив на избиратели.

Отсега хора на ДБ и ПП по региони се цакат кой да заема по-горно място в листите, научи „Галерия“. Телефоните на Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов прегряват от обаждания с увещания, молби и клетви, твърдят очевидци.

Освен това крилото на Асен Василев в „Продължаваме промяната“ не е толкова възхитено от идеята за обединение с десните. Около бившия финансов министър гравитират хора с откровено по-леви идеи. Те са категорични, че бракът им с ДБ ще отблъсне потенциални леви избиратели, които масово загърбиха БСП заради „Промяната“.  И без това ПП загуби мнозина от тях заради позицията срещу руската агресия в Украйна.

Доста хора в „Демократична България“ също гледат със съмнение на евентуални ефект. Засега обаче няма публични разпри по темата, тъй като се очаква мнението на лидерите на коалицията.

Според наблюдатели двете формации имат доста различни избиратели, но е напълно възможно при евентуално коалиране да се покрие достатъчно широк спектър и да се отговори на нагласите на сериозна част от обществото. Може би затова ПП и ДБ разчитат, че заедно може да станат първа политическа сила.

Ако това се случи, то ще предизвика познатия ефект на гласуване за победителите, тоест ще увлече доста хора от периферията. Асен Василев обаче бил категоричен, че победа може и трябва да бъде търсена чак след местните избори.

Мнозина в партията са съгласни с него, че ГЕРБ ще бъдат преборени едва когато бъдат изметени от големите градове, където Борисов храни десетки хиляди чиновници и калинки. Затова смисъл от коалиция ще има едва на кметския вот през есента.

Все пак се очаква Василев да клекне за общи листи още напролет, уважавайки мнението на другото крило около Кирил Петков. Освен бившия премиер за съвместни участие с ДБ още на извънредните избори са знакови лица като Никола Минчев, Даниел Лорер и Андрей Гюров.

Вероятността двете формации да се съюзят днес е по-голяма, смятат източници на „Галерия“. Това е следствие от очернящата кампания за дарения, която на практика работи за ПП и ДБ. „Защото хората не са глупави и финансиране чрез дарения е приемливо, за разлика от финансиране чрез кражби на държавни пари“, твърдят опитни политици.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html