неделя, 28 април 2024 г.

Тръгна подписка в подкрепа на инициативата „Европа без тютюн“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тръгна подписка в подкрепа на инициативата „Европа без тютюн“, съобщиха от сдружението „Коалиция за живот без тютюнев дим“, организатор на проявата за България.

Инициативата е дело на група европейски организации, членове на Европейска мрежа за превенция на тютюнопушенето, които през миналата година представиха на Европейската комисия (ЕК) гражданската инициатива „Призив за постигане на околна среда без тютюн и първо европейско поколение без тютюн до 2030 г.“ За да може ЕК да предприеме действия за осъществяване на инициативата, държавите в ЕС трябва да съберат един милион подписа за една година, като в България са необходими 12 000 подписа.

За предпазване на новите поколения от пристрастяване към тютюн, както и околната среда от замърсяване, е необходимо до 2028 г. да се прекрати продажбата на тютюневи и никотинови изделия на граждани, родени след 2010 г., и да се въведе строг контрол върху тази дейност, допълниха от коалицията. Други цели пред коалицията са създаване на европейска мрежа от плажове и речни брегове без тютюн и фасове; създаване на европейска мрежа от национални паркове без тютюн и фасове; разширяване на откритите пространства без тютюнев дим и никотинови пари; премахване на рекламата на тютюневи изделия и присъствието им в аудиовизуални продукции, социални медии, като се обърне специално внимание на скритата реклама чрез влиятелни лица и продуктово позициониране; финансиране на научноизследователска дейност за откриване на лечение и за по-добра прогноза на заболяванията, причинени от употребата на тютюн.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html