неделя, 28 април 2024 г.

„Промяната“: ГЕРБ ще остави битовите потребители на газ без компенсации

Депутати от „Продължаваме промяната“ на извънреден брифунг алармираха, че  битовите потребители на газ ще останат без компенсации. Радослав Рибарски се възмути, че от дневния ред на парламента е отпаднала точката за компенсиране на битовите потребители на природен газ. Той подчерта, че такъв механизъм трябва да има, стойността му е под 200 млн. лв., а реално пари за него има.

„Точката отпадна, въпреки че вчера беше добавена в дневния ред, в противовес на правилника по предложение на ГЕРБ-СДС. Така битовите потребители на природен газ ще бъдат оставени да се справят сами с високите цени“, допълни народният представител.

Рибарски предупреди, че януарските сметки за газ на домакинствата ще са с поне 30% по-високи от декемврийските като единична цена. „Количествата ще бъдат увеличени заради понижаващите се температури. Не приемаме аргумента, че няма пари. Фондът за сигурност на електроенергийната система в момента събира свръхпечалбите по Регламент 2022/1854, който гарантира, че във Фонда се събират повече пари от обикновено. Целта на събрания ресурс там е именно компенсиране на уязвимите и засегнатите домакинства“, обясни депутатът.

„Механизмът, който бяхме предложили, обхващаше месеците от януари до април, в които се очакват най-високи сметки за природен газ. Няма как да реагираме повече в това Народно събрание“, със съжаление отбеляза Рибарски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html