понеделник, 29 април 2024 г.

Русия и САЩ съвместно ще търсят причините за пукнатините на МКС

Снимка: Global Look Press/Roscosmos/чрез Globallookpress.com

Руски и американски специалисти съвместно ще определят причината за появата на пукнатини в преходната камера на обслужващия модул „Звезда“ на Международната космическа станция, предаде РЕН ТВ.

Според Александър Спирин, главен специалист на РКК „Энергия“, учените са склонни да вярват, че пукнатините са започнали преди няколко години. От 2020 г. повредите на корпуса са локализирани и отстранявани на три места. Благодарение на това беше възможно да се доближат показателите за изтичане на кислород до нормата. Полетите до МКС могат да продължат, но само ако камерата е изолирана, много рядко се отваря.

„Сега има среща с американските партньори, защо са се образували (пукнатини). Първият фактор е възрастта, вторият е технологичните решения, които в крайна сметка са довели до пукнатини “ , каза  Спирин.

Първото малко изтичане на въздух беше регистрирано на МКС през септември 2019 г. През август-септември 2020 г. скоростта му се е увеличила пет пъти. Текущият процент на течове е 0,47 kg на ден на постоянна база и 0,3 kg на временна база. Нормата за МКС е 325 грама.

Превод: Аnteni.info

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html