понеделник, 29 април 2024 г.

Президентите на Чехия и Полша с пиперливи коментари за изказване на Румен Радев за Украйна

Снимка: Фейсбук

Журналисти от Чехия и Полша принудиха във вторник вечер чешкия президент Милош Земан и полския му колега Анджей Дуда да коментират българския държавен глава Румен Радев и позицията му против предоставяне на военна помощ за Украйна.

Репортерите питаха как думите на българския президент Румен Радев, че „да даваме оръжия на Украйна означава да гасим пожара с бензин“ влияние на единството на съюзниците в рамките на НАТО.

„В Чешката република, а в известен смисъл и в България върви предизборна кампания, у нас преди президентските избори, в България преди парламентарни и някои изявления, които биха могли да бъдат извадени от контекста, могат да подействат като взривно устройство. Моля не вземайте насериозно някои жалки и необмислени изявления“, каза чешкият държавен глава Земан.

Президентът на Полша Анджей Дуда от своя страна отговори, че българският президент е генерал и се опита да излезе от ситуацията с нещо като майтап за военните.

„Питането на генерал за предаване на военна техника на друга страна, дори като помощ, води дотам, че да му се появят сълзи на очите, когато си помисли за това, че трябва да даде оборудването, което е на въоръжение в неговата армия. На политиците им се получава по-лесно“, коментира Дуда, но уточни, че го казва „с усмивка“, иначе казано – че се шегува.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html