понеделник, 29 април 2024 г.

Зеленски поиска от Макрон да отстрани руските спортисти от Олимпиадата в Париж

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в разговор с френския си колега Еманюел Макрон, че руските спортисти не трябва да участват на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

„Специално настоях руските спортисти да нямат своето място на Олимпийските игри в Париж“, каза Зеленски след телефонен разговор с френския държавен глава.

Русия нахлу в Украйна от нейната територия и от територията на Беларус на 24 февруари, три дни след церемонията по закриването на Зимните игри в Пекин 2022 г., в нарушение на олимпийското примирие (което се простира от една седмица преди началото на Олимпийските игри до една седмица след края на Параолимпийските игри).

Международният олимпийски комитет (МОК) бързо санкционира Москва и Минск. Оттогава в Русия и Беларус не се организират международни спортни събития и по време на спортни събития не се показват национални символи на тези страни.

В новогодишно послание президентът на МОК Томас Бах каза, че иска спортните санкции да бъдат удължени до 2023 г.

„Тези санкции срещу руските и беларуските държави и правителства ще останат твърдо в сила. Искаме да видим силен украински отбор на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. и на Зимните олимпийски игри в Милано през 2026 г.“, каза Бах, припомняйки „пълния ангажимент на МОК и цялото олимпийско движение към тази солидарност“.

В средата на декември украинският президент поиска руските спортисти да бъдат поставени в „пълна изолация“ от всички международни състезания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html