понеделник, 29 април 2024 г.

Германия най-сетне се реши и ще достави свои танкове „Леопард“ на Украйна

 

Германският основен боен танк „Леопард 2“ е страховито оръжие

В сряда Германия обяви, че ще достави свои танкове „Леопард 2“ на Украйна, преодолявайки опасенията относно изпращането на тежко въоръжение, което Киев вижда като решаващо за победата над руската инвазия, а Москва смята за ненужна провокация, съобщава Ройтерс.

Натискът нарастваше от седмици върху правителството на германския канцлер Олаф Шолц да изпрати танковете и да позволи на други съюзници от НАТО да направят същото преди очакваните пролетни офанзиви от двете страни (Украйна и Русия), които биха могли да помогнат за обръщане на войната.

Правителството на Шолц се забави с решението, предпазливо да предприеме действия, които биха могли да накарат Русия да ескалира или да накара НАТО да стане страна в конфликта.

Решението на Германия проправя пътя за други страни като Полша, Испания и Норвегия да доставят запасите си от танкове „Леопард 2“ на Украйна.

„Това решение следва добре познатата ни линия на подкрепа на Украйна според нашите възможности. Ние действаме по тясно координиран начин в международен план“, се посочва в изявление на канцлера Шолц.

Целта е бързо да се създадат два батальона с танкове Leopard 2 за Украйна, се казва още в изявлението, като се добавя, че Германия ще предостави като първа стъпка 14 танка Leopard 2 от военни си запаси.

Обучението на украинските войски в Германия ще започне скоро, а Германия също ще осигури логистика и боеприпаси, се посочва в съобщението.

Германия също така ще издаде съответните разрешителни на страни партньори, които искат бързо да доставят техни танкове „Леопард 2“ в Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html