понеделник, 29 април 2024 г.

Бойко Ноев: Скопие да уважава и защитава македонските българи, или няма европейско бъдеще

Никога не е имало вето над Северна Македония, но ключовото условие на България е правата на македонските българи да бъдат защитени и уважавани с правата на всички останали народи и хора в РСМ. Докато това не се случи, няма да има европейско бъдеще за Република Северна Македония. Това каза експертът по национална сигурност и бивш военен министър Бойко Ноев пред бТВ.

“Утвърждаването на македонската идентичност става за сметка на забраната на всичко българско, което рефлектира и върху самите хора в РСМ, които се смятат за българи. Македонските власти се оправдават, че не могат да направят промени в македонската конституция, за да признаят правата на македонските българи. Но в същото време приеха закон против българите за броени дни”, каза Ноев.

Той бе категоричен, че промяната в конституцията е главното условие за европейската перспектива на РСМ. “В РСМ продължава да бъде забранено да бъдеш българин и на това трябва да се сложи край”, смята Ноев.

„Български политици искат да бъдем откъснати от Европа и отстояват интересите на Кремъл“

“Не можем да си затваряме очите, че в действителност има български политици, които влошават взаимоотношенията ни със Северна Македония и дават повод на македонските власти да си намират оправдание тогава, когато се бият български граждани и македонски българи”, заяви той.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html