понеделник, 29 април 2024 г.

45% от азиатците не могат да си позволят здравословна храна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 2 млрд. души, или почти 45% от хората, живеещи в Азия, не могат да си позволят здравословно хранене, което допринася за проблеми с анемия и затлъстяване, както и глад. Продоволствената несигурност на континента нараства с по-високи цени и увеличаващата се бедност, сочи доклад, публикуван от Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) и други агенции на ООН, предаде АП.

Близо половин милиард души, над 80 на сто, от които в Южна Азия, са били недохранени през 2021 г., а повече от 1 милиард са изправени пред умерена до тежка продоволствена несигурност, се казва в доклада. За света разпространението на продоволствената несигурност е нараснало до над 29 процента през 2021 г. от 21 процента през 2014 г.

Подчертавайки въздействието на пандемията, която удари особено тежко уязвимите работници в туристическата и производствената индустрия, докладът сочи, че почти един на всеки 10 тайландци е бил недохранен през 2019-2021 г. – по-висок дял от много други страни в Югоизточна Азия, където средните доходи са много по-ниски. Бедността вече се е повишила с 2,6% между 2015 и 2018 г., според данни на Световната банка.

Увеличаването на бедността и недохранването вървят заедно, обяснява ситуацията Шридхар Дхармапури, автор на доклада на ФАО.

Нездравословното хранене излага на риск и бъдещото здраве и продуктивност, тъй като е причина децата да страдат от забавяне на растежа или отслабване и ги прави по-податливи на заболявания. В доклада се казва, че близо една четвърт от децата в Азиатско-тихоокеанския регион са засегнати от забавяне на растежа или нисък ръст за възрастта си.

В Афганистан 70% от хората са изправени пред умерена или тежка продоволствена несигурност.

В Камбоджа половината от населението е изправено пред умерена или тежка продоволствена несигурност. Една трета от жените в Азия на възраст 15-49 години са засегнати от анемия, която причинява умора и в най-тежките си форми може да причини увреждане на белите дробове и сърцето.

Азиатско-тихоокеанският регион внася храни за близо 2 трилиона долара годишно. Нарастващите цени на основни продукти като ориз, пшеница и олио засягат най-бедните. Това е част от наречената от агенциите на ООН криза „5F“ на недостатъчно храна, фуражи, торове, гориво и финансиране. Конфликтът в Украйна нанесе тежък удар в много страни, които зависят от региона за пшеница, хранителни масла и торове.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html