петък, 19 април 2024 г.

Комисията по отбрана писа двойка на доклада за модернизация на армията и го върна за пренаписване

Парламентарната комисия по отбрана не одобри внесената от служебното правителство програма за модернизация на армията и възложи изготвянето на нова в рамките на три месеца. Тя трябва да е всеобхватна, финансово обоснована и да включва всички разходи, включително за поддръжката на новото въоръжение.
Служебният военен министър Димитър Стоянов коментира след заседанието на комисията във вторник, че това е невъзможно, тъй като няма достатъчно финансови средства, а подобен подход щял да доведе до намаляването на проектите и ще компрометира цялостната модернизация на армията.
Министърът обясни, че да се случи пълномащабната модернизация държавата трябва да отделя 2,5% от БВП за отбрана, а сега отделя едва 1,85%.
Решението на комисията бе подкрепено от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“  и „Български възход“.
„Ако бъде прието това решение, най-вероятно няма да включва всички способности, които бяха в първоначалната програма. При толкова ограничаващи условия няма как да се постигне тази всеобхватност, най-вероятно парите ще бъдат намалени. Няма да има модернизация на Българската армия. Надявам се на разум, когато се гласува в зала“, каза Димитър Стоянов.
МО внесе в парламента програма за 13 приоритетни инвестиционни проекта на МО на обща стойност над 6.6 млрд. лева.
Тя предвижда да се закупят бронирани машини, подводници, ПВО, 3D радари и друга техника, която трябва да се изплаща разсрочено.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html