понеделник, 29 април 2024 г.

Градският транспорт в София е в стачна готовност, искат 30% увеличение на заплатите

Работници в градския транспорт в София отидоха на спешна среща със Столичната община заради стачната готовност в бранша. От КТ „Подкрепа” настояват за увеличение на работните заплати в четирите общински дружества – „Столичен автотранспорт”, „Столичен електротранспорт”, „Метрополитен” и „Център за градска мобилност”. Искането е за ръст на възнагражденията с 30%.

Като друг проблем синдикатите открояват и постоянното текучество на кадри. Председателят на Федерация на транспортните работници към КТ „Подкрепа“ Иван Кирилов обясни в, че последното увеличение на заплатите в бранша е било през април миналата година с 10%, предаде Нова телевизия.

По думите му служителите на градския транспорт не могат да покриват нуждите си. Кирилов твърди, че ако не се подобрят условията и възнагражденията в бранша, той ще остане без служители. „През последните месеци са постъпили 20 ватмани на работа, от които 15 са напуснали”, каза той.

Ако след днешната среща на бранша със СО не се предприемат мерки, шофьорите обещават едночасова ефективна стачка между 7 и 8 часа в сряда.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html