понеделник, 29 април 2024 г.

Одобрение от КС иска министърът на отбраната за военното обучение на запасняците

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Димитър Стоянов настоява Конституционният съд да се произнесе дали има възможност да се провежда обучение в мирно време на зачислени в запаса. Това е ставя ясно от стенограмата на заседанието на служебното правителство от миналата седмица. В нея пише още, че „Подготовката на гражданите за защита на отечеството е постоянен процес“, съобщава БНР.

Военното ведомство защитава тезата, че няма пречка да съществува законов текст, който да въвежда задължителната подготовка в мирно време за запасните военни. Докато подготовката на гражданите за защита на отечеството е постоянен процес, към който гражданите могат да бъдат призовавани и задължени при определени условия, предвидени в закон.

Стоянов припомня, че още през 2016 г. Министерството на правосъдието е изразило възражения. Мотивирани с това, че ако в мирно време български граждани се явяват на мобилизационна подготовка, те ще придобият статус на запасни, без да са получили мобилизационно назначение при обявяване на положение на война. Според закона запасни са всички, преминали през казармата до премахването й, които не са навършили още 55 години, преминалите военна подготовка, пенсиониралите се висши военни до определена възраст. Докладът за изпълнението на програмата за отбранителните способности отчете през 2021 г., че голям брой от вписаните на военен отчет запасни нямат военна подготовка по специалности, записани в длъжностните разписания за мирно и военно време.

Над 80% от вписаните на военен отчет са на възраст над 35 години, а застаряването води и до некачественото или невъзможното комплектуване на военните формирования. Като проблем е отчетено и, че заради промяна на адреса или преместване в чужбина запасните не могат да бъдат привикани. Последните съобщения за привикване на запасни бяха от октомври миналата година. През февруари и през октомври военното министерство каза, че актуализира данните за резерва и запаса. И затова изпраща повиквателни. Тази мярка съвпадна обаче с времето, в което избухна и войната в Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html