понеделник, 29 април 2024 г.

Италианският външен министър се срещна с представители на египетските власти в Кайро

Снимка: БГНЕС

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни се срещна с представители на Египет и на Арабската лига в Кайро. Заедно обсъдиха сигурността в региона и конфликта в съседна Либия, както и деликатни въпроси, свързани с двустранните отношения, съобщи Асошиейтед прес.

Таяни каза, че е обсъдил по-конкретно с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси случая с Джулио Реджени – италианският студент, който бе отвлечен, измъчван и убит в Кайро през 2016 г., и този с Патрик Джордж Заки – учещ в Болоня египетски активист, който е бил задържан близо две години.

„Поисках и получих уверения за силно сътрудничество по случаите Реджени и Заки“, написа Таяни в „Туитър“. Той не даде подробности.

Случаят с Реджени усложни отношенията между Кайро и Рим. Семейството на убития студент и италианските власти обвиниха египетските сили за сигурност, че са го измъчвали и убили. Те от своя страна отрекоха да имат нещо общо с неговото отвличане и смъртта му, припомня АП.

Таяни съобщи, че е обсъдил с Ас Сиси не само енергийната сигурност и икономическото сътрудничество в Средиземноморието, но и политическата нестабилност в Либия и усилията да се сложи край на „незаконната имиграция“ от там. Той каза още, че посещението му в Египет и преди това в Тунис, както и визитата на италианската министър-председателка Джорджа Мелони в Алжир, са част от усилията на Италия да заздрави енергийните си отношения с държавите от региона и най-вече да спре потока от мигранти през Средиземно море към Европа.

В продължение на години Египет, където пребивават повече от 6 милиона мигранти, изтъква усилията, които полага, за да не допусне лодки да отплават от бреговете му. Миналата година обаче една от най-многобройните групи мигранти, пристигнали в Европа, бяха именно египтяните. Много от тези хора първо са отишли в съседна Либия, откъдето са предприели опасното пътуване по вода.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html