понеделник, 29 април 2024 г.

БСП предлагат връщане на картата за една линия и талона за 10 пътувания в градския транспорт

Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от БСП в София предлагат връщане на картата за една линия и талона за 10 пътувания в градския транспорт.

Сред най-важните промени, искани от БСП, са запазването на цена от 1,60 лв. на билета, продаван от шофьора на превозното средство, връщането на едномесечната карта за една линия и талона за 10 еднократни пътувания, както и отпадане на глобата за валидация.

Общинските съветници от групата на БСП отчитат подкрепата на столичани за въвеждането на електронни превозни документи в обществения транспорт и по-справедливо тарифиране, според времето за пътуване. Същевременно обаче те смятат, че промените в Наредбата намаляват възможността за избор на най-удобните и икономически изгодни превозни документи за отделния пътник, увеличават цената на пътуване, като усложняват системата за сдобиване с билети за пътуване, отбелязват още социалистите в СОС.  Особено остри възражения има по задължителното валидиране и съответното допълнителното таксуване с билет от три лева, в случай на отсъствие на такава валидация. Това по същество представлява налагане на санкция дори и за граждани, които са си закупили годишни карти за пътуване, отбелязват социалистите.

Според общинските съветници от БСП с премахването на възможностите за избор на редица предпочитани превозни документи и с налагането на задължителната валидация градският транспорт вместо по-достъпен, по-удобен за пътуване и съобразен с индивидуалните нужди на гражданите, е станал по-малко гъвкав и все повече насочващ потребителите към използване на лични автомобили за сметка на обществения транспорт.

Припомняме, че от първи януари тази година в сила влязоха новите видове превозни документи в обществения транспорт в София.

Още в първите дни имаше недоволство от страна на гражданите основно заради задължителната валидация на картите и билетите при качването в превозното средство.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя СОС и до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което алармира за голям брой жалби, свързани с променените условия за пътуване в градския транспорт. Тя също настоя за отпадането на задължителната валидация като условие да редовен превозен документ. Недоволство сред хората буди и отпадането на някои тарифни продукти, най-вече месечната карта за пътуване с метро или с една линия на наземен транспорт, отбеляза тогава Ковачева.

На първото заседание на Общинския съвет за тази година, на 12 януари, темата за новите превозни документи бе коментирана от съветници от различни формации. Предлагам да върнем месечната карта за една линия за наземен транспорт, месечната карта за метро и двете месечни карти от девет лв. за наземен транспорт, както и картата за метро за учениците, съобщи тогава председателят на СОС Георги Георгиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html