понеделник, 29 април 2024 г.

Чапа излиза от хосписа за юбилейната си изложба

Професорът сега живее извън София

Георги Чапкънов – големият български скулптор, ще посрещне 80-годишния си юбилеен рожден ден на 24 януари в хоспис. Той е там от няколко месеца заедно с други двама големи българи – шампиона по борба и колекционер Боян Радев и един от най-големите ни съвременни художници Иван Вукадинов. За съжаление до него няма достъп, няма телефон и не може да бъде посещаван без личното разрешение на единия от синовете му, който твърди, че това било по преценка на лекарите. Всичко било в полза на здравето и спокойствието му, пише „Галерия“.

С Агент Тенев са добри приятели

Според неговия близък приятел Иван Тенев, познат с прозвището Агент Тенев, след тежко прекаралия ковид преди няколко месеца, Чапа се е възстановил, но бил доста отслабнал. Той се намирал на много добро място – в хосписа се полагали изключителни грижи за хората, които са там. Скулпторът е прекарал там и празниците. Няма и как да напусне заведението, ако не го изведат. Най-вероятно няма да излезе и за рождения си ден, предположи Агент Тенев. Според него това може да се случи за юбилейната му изложба през февруари.

Тримата велики наши съвременници са в един и същи хоспис, който се намира в околностите на София. Всеки от тях е настанен в различна къщичка – вид бунгало. Срещат се само по време на разходките през деня и в общите части. „Чакам благоволението на сина на Чапа, да ме пуснат, за да видя моя приятел“, сподели още Тенев, който тъгува, че не може да общува с него през последните месеци. По думите му, синът на скулптора му казал, че постоянно носи в хосписа глина, с която баща му правел разни пластики, както и моливи и платна за рисуване, с което запълвал времето си.

Иван Тенев се радва, че здравословно поне засега Чапа е добре, казали му,  че е „понапълнял и закръглил бузки“. След като познава целия му живот, и  всичко, което е преживял, не може да си представи как се е съгласил да бъде затворен в хосписа, колкото и прекрасни да са там условията, защото е без телефон и няма никаква връзка с останалия свят и приятелите си. Скоро в София е бил друг негов близък приятел – художникът Лъчезар Ошавков, който живее отдавна в Париж, и не е могъл по никакъв начин да се види с Чапкънов, въпреки опитите му. Той се надявал поне за откриването на изложбата му Чапа да може да дойде. Най-хубавото обаче е, че юбилейната изложба на Чапа ще се състои. Тя ще бъде открита на 14 февруари в Софийската градска художествена галерия – творбите ще бъдат пренесени от ателието, както и предоставени от различни художествени галерии из страната.

Георги Чапкънов има голямо семейство – трима сина и осем внука. Любимата му съпруга почина и скулпторът още не може да я прежали. Макар да нарича България „идиотско място, населено от прокълнати хора“, Чапа признава, че той не може да живее на друго място.

Фамилията му произлиза от „чапкънин“, което на турски означавало разбойник. Неговият прадядо живеел в Кавала и бил близък с турците – давал им да пият. Той обаче избягал на север от града с цялото си семейство, защото отрязал главите на няколко османлии, които посегнали на честта на снахите му. Оттам дошла и фамилията Чапкънови. Творецът е автор на едни от най-емблематичните български скулптури и композиции в съвременната ни история. Слънцето, което е на фасадата на  НДК, е негово дело. И то е там благодарение на усилията на Людмила Живкова. Навремето тя разрешила слънцето да остане на фасадата уж временно – партийната цензура тогава била против, и ето, че и досега то е на същото място.

С Федерико Фелини и портрета му, изваян от българина, на корицата на сп. „Нои“

Една от любимите му творби е скулптурата на Света София, за която е черпил вдъхновение от популярната тв водеща Радина Червенова. Но и при тази фигура имало големи брожения от страна на колегията. „Не ме обичат – грозна била, езическа и какво ли не“, споделял е Чапа. Именно българинът е автор на единствения портрет на Федерико Фелини – големия италиански кинорежисьор и сценарист. Двамата се срещат, след като професорът приема преди години покана за работа в болонската галерия „Виктория“. Засекли се случайно на улицата. Чапкънов го заговорил и му показал някои свои творби. Предложил на Фелини да му направи картина. Портретът му, чийто автор е Чапкънов, е създаден за три последователни дни, в които Фелини позира по три часа. През това време нито за момент не надникнал да види какво прави скулпторът. Имал е пълно доверие на Чапа. И… последвала фотосесия за известното списание „Нои“, на чиято корица са маестро Фелини и българинът заедно с портрета на режисьора.

Георги Чапкънов можело да направи портрет и на кинозвездата Марчело Мастрояни, но сам се отказал – актьорът вече бил стар и с доста подпухнало лице. Творецът е съавтор на герба на Република България (1997 г.), създал е стотици монети, медали, плакети, наградни статуетки – театралната „Икар“ е негова, портрети на знакови личности като Йордан Радичков, Радой Ралин, Антон Дончев, на Лили Иванова, Теодосий Спасов и мн. др. Освен на емблематични за София скулптури, като тази на Петко и Пенчо Славейкови (по идея на арх. Станислав Константинов) на едноименния столичен площад, много български градове се гордеят с неговите творби. Сред тях са Чарли Чаплин, Хитър Петър, Дон Кихот и Санчо Панса в Габрово, на дарителите – Свищов (2005), Висоцки – Вършец (2007), Орфей и Евредика – Смолян (2007), Георги Калоянчев – Бургас (2015), Борис Христов – Пазарджик (2019) и др.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html