събота, 27 април 2024 г.

Трите балтийски страни поискаха Германия спешни доставки на танкове за Украйна

Полша е готова да танковете „Леопард“ на станалата жертва на агресия европейска държава.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трите балтийски страни Естония Латвия и Литва поискаха Германия спешни доставки на танкове за Украйна. В специално общо изявление министрите на външните работи на тези държави призоваха късно снощи Германия да достави „още сега“ на Украйна тежки танкове „Леопард“, за да й помогне да спре агресията на Русия, предаде АФП.

„Ние, латвийският, естонският и литовският министър на външните работи, отправяме към Германия искане да достави още сега на Украйна танкове „Леопард“, заяви в Туитър външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс. „Това е необходимо, за да бъде спряна руската агресия, да се подпомогне Украйна и бързо да се възстанови мирът в Европа“, добави той и подчерта, че „Германия, като първа европейска сила, носи специална отговорност в това отношение“.

На среща в американската база Рамщайн в Германия съюзниците на Украйна обявиха вчера нови значителни доставки на оръжия за Киев. Те обаче не успяха да се споразумеят за доставка на тежки танкове и попариха надеждите на украинските власти, които настояват за такива, така че ще са нужни нови дискусии по въпроса и „зелена светлина“ от страна на Германия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html