понеделник, 29 април 2024 г.

4 богати страни искат новите автобуси и камиони да са с нулеви емисии

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Четири от най-богатите държави в ЕС – Нидерландия, Белгия, Дания и Люксембург обявиха призив Европейския съюз да определи крайна дата, след която в ЕС да бъдат продавани само нови камиони и автобуси, които са с нулеви емисии на въглероден двуокис, предаде Ройтерс.

Европейската комисия възнамерява да предложи през февруари по-строги ограничения за емисиите от въглероден двуокис, отделяни при движението на тежкотоварни превозни средства, в съответствие с климатичните цели на ЕС. ЕК вече обяви много по-строги мерки по отношение на колите. Сред тях е и решението, което предвижда от 2035 г. в страните от Евросъюза да бъдат продавани само нови автомобили и микробуси, които са с нулеви емисии на въглероден двуокис.

„Предложението, което ЕС ще направи през идния месец, трябва да установи цел за тежкотоварни превозни средства с изцяло нулеви емисии от въглероден двуокис“, обявиха Нидерландия, Белгия, Дания и Люксембург. Те не посочват срок, в който това решение трябва да влезе в сила, но подчертават, че той трябва да бъде съобразен с целта на Европейския съюз до 2050 г. да изгради икономика с нулеви нетни емисии на парникови газове.

Четирите държави от ЕС призовават за въвеждането до 2030 г. на по-строги ограничения на емисиите от вредни газове, които отделят камионите и автобусите. Страните добавят, че ограниченията за емисиите на въглероден двуокис трябва да обхванат повече пътни превозни средства за превоз на товари, тъй като около 35% от газовете, които се отделят при движението им, не съответстват на съществуващите стандарти в Евросъюза. Транспортът генерира близо една четвърт от всички вредни газови емисии в ЕС и неговият въглероден отпечатък е в разрез с преобладаващата тенденция в Евросъюза за намаляване на емисиите на въглероден двуокис през последните 30 години. Поради това транспортът застрашава постигането на целта за намаляване на нетните емисии на парникови газове в ЕС до 2030 г. с най-малко 55 процента спрямо нивата от 1990 г., отбелязва Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html