понеделник, 29 април 2024 г.

$1,03 млрд. енергийни помощи за домакинствата в Полша

Снимка: БГНЕС

Правителството на Полша предлага мерки в подкрепа на ограничаване на разходите за отопление на домакинствата в страната на стойност от 4,5 млрд. злоти (около 1,03 млрд. долара) с проектозакон, публикуван на сайта на полския парламент, предаде Ройтерс.

„Министерският съвет съзнава, че тези мерки трябва да бъдат приети спешно, тъй като домакинствата и обществените институции трябва незабавно да могат да се възползват от подкрепата, изразяваща се в намалени сметки за отопление на фона на повишените цени на горивата“, се казва в отворено писмо на полския премиер Матеуш Моравецки, прикрепено към проектозакона. В документа се предвижда, че ако цените за отопление в даден регион на страната се увеличат с над 40% спрямо тези към 30 септември 2022 г., то съответната енергийна компания ще получи финансова компенсация, за да не вдига сметките на клиентите си.

Ако полският парламент одобри проектозакона, то средствата за финансиране на мерките ще бъдат осигурени от фонд, който е създаден, за да бъдат подпомогнати фирмите в страната, чиято дейност е засегната от пандемията от КОВИД-19.

Управляващите във Варшава се стремят да облекчат разходите на домакинствата за отопление, тъй като руската военна инвазия в Украйна нанесе удар по джобовете на много гласоподаватели в Полша, нещо което придобива още по-голямо значение в година на избори. Управляващите в страната още през 2022 г. поеха ангажимент да ограничат с до 40% нарастването на цените за отопление, но някои потребители получиха сметки, които са със 100% по-високи, отбелязва Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html