събота, 27 април 2024 г.

НДСВ се събра на конгрес, ще участва на предсрочните избори

Снимка: БГНЕС

Националното движение за стабилност и възход (НДСВ) провежда днес Деветия си редовен конгрес, който включва отчет за дейността, промени в устава и избор на ново ръководство на партията. Форумът заседава в голямата зала на Федерацията на научно-техническите съюзи в София, на ул. „Г.С. Раковски“ 108, където през 2001 г. НДСВ се създава като Национално движение „Симеон Втори“ след завръщането на Симеон Сакскобургготски окончателно в България. Присъстват 164 делегати, съобщи БНР.

В началото на конгреса беше прочетен и поздравителен адрес от Симеон Сакскобургготски, в който той поздравява ръководството, че се включва в политическия живот и отбелязва, че идеалите, с които е била създадена НДСВ, са валидни и днес.

Конгресът ни е посветен не само на бъдещето на НДСВ, но и на България, заяви пред делегатите съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев по време на отчета на дейността на партията. Пред очите ни завърши третото действие на една окаяна пиеса, каза той. Според него Народното събрание е демонстрирало всички фази на парламентарната агония. „От измъчения избор на председател до очаквания крах на третия мандат“, добави съпредседателят на НДСВ. По думите му в страната нарастват неравенствата, корупцията и несигурността.

Станимир Илчев беше избран единодушно за председател на Националното движение за стабилност и възход (НДСВ).

Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) е либерална партия, създадена през 2001 г. като Национално движение „Симеон Втори“ след завръщането на Симеон Сакскобургготски окончателно в България. На 6 април 2001 г. в София, в резиденция „Врана“, на пресконференция Сакскобургготски обявява, че ще участва в предстоящите парламентарни избори начело на Национално движение „Симеон Втори“ „за нов морал в политиката и за нови икономически решения, с нови хора, като движеща сила“. На пресконференцията той декларира: „Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством което не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ни“.

На парламентарните избори на 17 юни 2001 г. движението участва с регистрацията на Движението за национално възраждане „Оборище“ и Партията на българските жени, тъй като партията няма съдебна регистрация. Коалицията НДСВ печели изборите с 42,74 % от гласовете на избирателите, получавайки 120 мандата в 39-ото Народно събрание. Сформирано е коалиционно правителство заедно с ДПС, начело със Симеон Сакскобургготски като министър-председател. Правителството полага клетва на 24 юли 2001 година.

На парламентарните избори на 25 юни 2005 г. НДСВ получава 19,88% от гласовете на избирателите и 53 мандата. Партията е втора политическа сила след Коалиция за България, която получава 34,18% (82 места). На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. НДСВ получава 3,02 % от гласовете и остава извън парламента. На 6 юли 2009 г. председателят на партията Симеон Сакскобургготски подава оставка. Тройната коалиция управлява до 27 юли 2009 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html