понеделник, 29 април 2024 г.

Само 14 наши фирми на Международната зелена седмица в Берлин

Снимка: МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

Само 14 родни производители от хранително-вкусовата промишленост фирми са представени на Международната зелена седмица в Берлин, което е най-голямото земеделско изложение в света.

Българският щанд на изложението беше открит от министър Гечев тази сутрин с думите: „България е известна със своите аромати и вкусове на храни“. На нашия щанд се спряха земеделският министър на Германия Джем Йоздемир, европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски, кмета на Берлин Франциска Гифай. Те разгледаха представените традиционни български продукти – мед, вино, млечни и месни изделия, биопродукти и други. България участва в изложението за 32-ри пореден път, като тази година щандът ни е с площ 198 кв. м.

Изложението, което първо след пандемията, тази година се провежда в периода 20-29 януари. Около 1400 изложители от 60 страни са представени на панаира, който, освен изложбена площадка за производителите, е и основен форум за обсъждане на ключови проблеми в селскостопанската икономика. Въпреки големия брой посетители, очакван до края му на 29 януари – 300 000, събитието е по-малко от предишни години, когато Зелената седмица привличаше средно около 400 000 гости.

В дните преди началото на панаира вече имаше дискусии за екологичните промени и политическите рамкови условия, както и потребителските цени и последиците от войната в Украйна.

Утре Явор Гечев ще участва и в Срещата на върха на земеделските министри, която се организира от Федералното министерство на прехраната и земеделието на Германия. Темата й „Трансформиране на хранителните системи. Световен отговор на многобройните кризи“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html