понеделник, 29 април 2024 г.

Обсъждат осем законопроекта за промени в Наказателния кодекс

Парламентът обсъжда на първо четене осем законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК).

Законопроектът на ГЕРБ-СДС, внесен от Христо Терзийски, цели криминализиране на отказа от проверка за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози. Такъв отказ следва да се приравнява на установена употреба на наркотични вещества или техни аналози и да се наказва по съответния ред.

Втората група промени цели премахване на контролния талон към свидетелството за управление на моторно превозно средство с цел намаляване на административната тежест върху водачите.

Със законопроекта на „Възраждане“ се преодолява законодателна празнина, където местопроизшествието не е изрично посочено като квалифициращ признак на престъплението, с изключение на признака „извършено на пешеходна пътека“. С приемането на предложението ще се постигне по-тежка наказуемост за деяния, извършени чрез управление на моторно превозно средство с навлизането му на други площи, намиращи се извън пътното платно, на които се намират пешеходци – тротоари, спирки на обществения транспорт и други, пишат вносителите.

В законопроекта на „БСП за България“ се посочва, че е налице обективната необходимост да бъдат направени промени в тежестта на предвидените наказания. Отбеляза се, че като допълнителна тежест могат да бъдат посочени случаите от последните месеци на причиняване на смърт на служители на Министерството на вътрешните работи при изпълнението на техните служебни задължения. Твърди се, че увеличаването на наказанието „лишаване от свобода“, на размерите на глобата и предвиждането на конфискация на цялото имущество на дееца ще има резултат по отношение на превенцията на подобен род престъпления и ще гарантира ефективни наказания за извършителите и реално изтърпяване на наказанието.

Вторият законопроект за промени в НК на „Възраждане“ е свързан с необходимостта от предвиждане на наказателна отговорност за случаите на трафик на хора през нашата граница. Те предлагат включване на нови санкции, като временно отнемане на използваното за подобна незаконна дейност моторно превозно средство и спирането му от движение .

С друг законопроект на Корнелия Нинова от левицата се разглеждат две групи престъпления – престъпления, свързани с детската порнография, и с управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 2 на хиляда, установено по надлежния ред, или разрешената скорост е превишена с повече от 50 км/час.

Законопроектът на „Продължаваме Промяната“ цели създаване на по-ефективно противодействие срещу отравянето и унищожението на защитени видове, бракониерството на дивеч, увреждането на защитени територии, незаконната сеч в горите и проявата на жестокост към животните. Предвижда се завишаване на наказанията за незаконен улов и се определя конкретен праг на нарушенията в горите, с оглед на установената противоречива практика при работата на контролните и правораздавателните органи.

Със законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Хамид Хамид от ДПС, се предвижда от дефиницията за престъпление, извършено при условията на домашно насилие, да отпадне изискването за системност. Така ще се постигне разширяване на мерките за защита от домашно насилие и прилагане на по-ефективна държавна политика при борбата с домашното насилие, посочва вносителят.

Законопроектът на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС предлага завишаване размера на санкциите за всеки, който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места. В момента наказанието е „лишаване от свобода“ до пет години и глоба от сто до триста лева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html