понеделник, 29 април 2024 г.

Крум Зарков: България се бори всекидневно, за да достигне стандартите за върховенството на закона

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че в продължение на повече от 30 години България се бори всекидневно, за да достигне стандартите за върховенството на закона. Това каза той по време на конференцията „Върховенството на закона и бизнес средата в България“. Според него страната ни има огромен напредък, но и още много какво да върши.

„Имам честта и отговорността да водя в рамките на служебно правителство една от основните мисии, които беше да не допуска политическите сътресения да ни забавят по пътя, който сме избрали. За целта бяха изготвени много важни законопроекти“, обясни Зарков. По думите ми някои от тях дълго време са отлагани. Законопроекти, които правителства преди служебното са внесли като условие в Плана за възстановяване и устойчивост, добави министърът.

Според Зарков политиците нямат право да губят времето на българското общество. Той посочи, че в настоящата политическа обстановка дали законопроектите ще бъдат приети, зависи от факторите време и политическа воля.

По думите му воля ще има, защото тя е налична в „публичното мнение на България“. Най-силната гаранция, че тези реформи ще се случат, е това, че българското обществено мнение ще настоява за тях, смята Зарков.

Министърът отбеляза, че вчера правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html