„Мандатът в БСП няма теоретичен шанс за реализиране, не виждам основание да бъде задържан”, коментира пред Нова телевизия независимият депутат Явор Божанков.

„Доскоро бях убеден, че БСП твърдо стои зад машинния вот, твърдо смята да се бори с домашното насилие и твърдо стои зад съдебната реформа. Сега виждаме, че 2 политически сили не подкрепиха законодателството срещу домашното насилие – „Възраждане” и БСП. В комисия ДПС, ГЕРБ, БСП и „Възраждане” се противопоставиха на приемането на съдебната реформа. По същия начин стоят нещата и с машинния вот, който стана двоен хартиен вот, а машините станаха принтери. Това говори за цялостна преориентация на БСП. Целта е влизане в „хартиената коалиция”, заяви отлъченият от БСП Божанков.

„На следващите избори ще спечелят тези, които успеят да се обединят, окрупнят и в ляво, и в дясно. В ляво вече говорят за обединения, в дясно също говорят за обединение между ПП и ДБ. Очевидно това е пътят. Парламент със 7 или 8 политически партии е проблем”, смята той.

Проблем, според него, е също, че  основните теми като Шенген, Еврозоната, съдебната реформа остават в сферата на декларациите на всички политически сили, но напрактика вършели точно обратното.

Божанков коментира, че се е надявал третия мандат да го получат или ДБ или „Български възход“. „Те имат поне 10-15% шанс да реализират нещо. За съжаление мандат на БСП означава само едно – директни избори”, смята Божанков.