понеделник, 29 април 2024 г.

Тома Биков: Очертават се два политически блока, партиите да се самоопредеят

Шансовете да подкрепим БСП не са много големи. Много малки са шансовете. Това заяви пред БНР зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

„Ако форматът е лидерски, г-н Борисов е нашият лидер. Не би имал проблеми да участва във всякакви формати. Това са въпроси по формата, не толкова по съдържанието – същественото е там“, каза Биков.

„Би трябвало да има конструкция, която да бъде изградена устойчиво и да е ясно, че по стратегически въпроси, които са в състояние на да съборят правителството, нямаме различия“, отбеляза Тома Биков. Според него за „Продължаваме промяната“ не било голям проблем да направят правителство с БСП, тъй като са били коалиционни партньори допреди няколко месеца.

„Ако не можем да се разберем за бюджета, няма как да направим каквото и да било“, посочи още той. Според него в парламента се е оформило мнозинство по стратегическите въпроси, но БСП е била първата партия, която се е разграничила от консенсуса за еврозоната.

„Ако ДБ бяха взели мандата, щеше по стратегически въпроси да се очертае едно мнозинство“, заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Нексо“ e криминален казус, който, за съжаление, има допир с политиката в България. Със сигурност щеше да се отрази на процеса на формиране на правителство“, коментира Тома Биков пред националното радио.

ОТ ДБ не можаха да намерят смелостта да вземат решения, различни от решенията на „Промяната“. Сега са изправени пред въпроса дали да не се саморазпуснат и да се влеят там, допълни той.

В българския политически живот се оформят два проевропейски центъра – ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Новите контури на политическата система се изразяват в двублоковост, изтъкна Тома Биков и определи „Промяната“ като основен опонент на ГЕРБ. „Това ще бъде новият облик на българската политическа система, което донякъде е и нормализация на политическия живот. Нормализация, която ще наподобява европейските разделения“, умозаключи Биков.

В блока около ГЕРБ-СДС Биков вижда „по-консервативно настроените избиратели, хора, които имат по-локален инстинкт, скептични са към авантюризма и непрестанния прогрес, които почитат миналото наравно с бъдещето“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html