понеделник, 29 април 2024 г.

Съвета на Европа със стряскащ доклад за българското правосъдие, медии и шуробаджанащината

Снимка: Архив

Групата на държавите срещу корупцията към Съвета на Европа, известна като GRECO, изготви доклад, в който заявява, че: правосъдието в България е неефективно, медиите са зависими и има много празноти в правилата за хората, заемащи висши държавни длъжности.

Сред изводите, които се правят в публикувания доклад, са безнаказаността на изпълнителната власт, липсата на закон за лобизма и на правила за поведение и оценка на риска от корупция. В него се посочва още, че няма прозрачност за хората, които са съветници и част от политически кабинети, цитира БНР.

Въпреки че Комисията за борба с корупцията по висшите етажи на властта има много правомощия, тя не ги упражнява. Проблемен е начинът, по който се проверяват имотните декларации, пише още в доклада.

Зависимостта на медиите също е изведена като основен проблем.

„Разследващите журналисти, които отразяват организираната престъпност и корупцията, често са обект на негативни кампании, стратегически дела против публичното участие (SLAPP), заплахи и понякога физически нападения, които изглежда не са последвани от адекватни правни и политически отговори от страна на властите“, коментират още от GRECO.

Именно затова „мащабите на проблема с корупцията в България не се отразяват адекватно в медиите“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html