понеделник, 29 април 2024 г.

Никола Стоянов: Инфлацията беше най-сериозният проблем, с който се сблъскахме

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов определи като най-сериозното предизвикателство в работата на кабинета овладяването на инфлацията.

От гледна точка на икономиката на България инфлацията беше най-сериозният проблем, с който се сблъскахме през август, когато встъпихме в длъжност, каза министърът и напомни, че факторите за рекордната от 1998 г. насам инфлация тогава са били основно от сектор „Енергетика“. Благодарение на добрата работа на щаба, енергийното министерство и на всички колеги, овладяването на цените на енергоносителите даде определено глътка въздух, каза министърът и допълни, че принос за това са имали и преговорите по отношение на горивата. Вижда се, че не международната ситуация промени тези цени, а работа на служебното правителство, коментира Никола Стоянов.

Той напомни темповете на спад на инфлацията, като изтъкна, че намалението й започва от октомври и определи данните за декември, когато нивата й се запазват на равнището от предходния месец, като добър сигнал, защото този месец на годината по традиция в България инфлацията предпразнично се покачва.

Министърът съобщи, че предстоят разговори и с търговските вериги за храни, за да могат хората да усетят и по джоба си през следващите месеци, че цените намаляват, което, по думите на Стоянов, ще ни позволи да достигнем критериите, включително и за влизането в еврозоната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html