понеделник, 29 април 2024 г.

Масови стачки срещу проект за вдигане на пенсионната възраст блокираха Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция е парализирана от стачки и демонстрации срещу реформата на пенсионната система. Протестът е изпитание за президента Макрон и правителството седмици преди проектът да бъде внесен в парламента. Протестиращите отхвърлят повишаването на възрастта на пенсиониране от 62 на 64 години.

Първите протестни демонстрации срещу пенсионната вече започнаха в Марсилия и други градове, в Париж протестно шествие ще потегли следобед.

Митинги са обявени най-малко в 200 града в страната, съобщи БНР. От сутринта транспортът е парализиран в цялата страна. Железопътният трафик е драстично съкратен. В Париж работят нормално само автоматичните линии на метрото.

Масова е стачката в рафинериите на „Тотал енержи“, някои от тях напълно са спрели работа, но засега бензиностанциите не са на сухо. Електроподаването също е намалено, без засега да се стига до спиране на тока. Стачкуват 70% от учителите, някои учебни заведения са затворени.

Протестът не промени програмата на президента Макрон, който е на посещение в Испания с част от правителството. Вчера той призова да не се стига до блокада на страната. Текстът на реформата трябва да бъде внесен в парламента през февруари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html