понеделник, 29 април 2024 г.

Комисията по транспорт подкрепи промени за по-тежки наказания на шофьори-нарушители

Парламентарната комисия по транспорт и съобщения подкрепи на първо гласуване три законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.

Първото предложение, внесено от Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, предвижда две групи промени. Първата е свързана с криминализиране отказа от проверка за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози. Втората група промени цели премахване на контролния талон към свидетелството за управление, гласят мотивите към законопроекта, предаде БТА.

Вторият, подкрепен законопроект, е внесен от Костадин Костадинов от „Възраждане“ и група народни представители. Според вносителите законодателна промяна ще позволи по-тежка наказуемост за деяния, извършени чрез управление на МПС с навлизането му на други площи, намиращи се извън пътното платно, на които се намират пешеходци — като тротоари, спирки на обществения транспорт и други, тъй като тези конкретни престъпления са с изключително висока степен на обществена опасност.

Законопроектът, внесен от Корнелия Нинова („БСП за България“) и група народни представители, предвижда увеличение на наказанията, като по този начин прокуратурата ще има възможност да използва по-широк инструментариум, предвиден в Наказателно-процесуалния кодекс, а съдът ще налага ефективни наказания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html