понеделник, 29 април 2024 г.

Посланикът на ЕС в Скопие: Без промени в конституцията ще има застой в процеса на присъединяване

Снимка: БГНЕС

Посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър напомни на Скопие, че без промени в конституцията ще има застой в процеса на присъединяване, съобщава БТА.

Според евродипломата в бившата югорепублика има „добра история на междуетническите отношения” и се надява в парламента на страната „да бъде взето решение, което да ги укрепи”. Промените в конституцията, за да бъдат вписани в преамбюла й българите в Северна Македония, произтичат от договора с България, а ангажимент на правителството е осигуряването на мнозинство от две трети в парламента на страната, посочи Гиър. Той уточни, че ако промените в основния закон не бъдат гласувани, ще следва застой в процеса на присъединяване на страната към ЕС, а какво ще се случи нататък не би могъл да предполага.

Според посланика на ЕС в Северна Македония процесът на наблюдение върви добре, но това не е достатъчно, защото от изключителна важност е да бъдат осъществени необходимите реформи. Ангажимент на правителството е да определи степента на важност на всяка една от тях, но трябва да се знае, че има въпроси, които са отворени по време на целия процес на преговори и те включват борбата с корупцията, укрепването на върховенството на закона, укрепването на администрацията и зачитането на човешките права и свободи, каза Гиър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html