понеделник, 29 април 2024 г.

Вътрешният министър на Румъния загуби дело за плагиатство

Лучиан Боде
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вътрешният министър на Румъния Лучиан Боде загуби на първа инстанция дело за плагиатство на докторската си дисертация, съобщава БТА.

Повод за избухналия скандал стана статия на журналистката Емилия Шеркан, според която поне 18,5% от дисертацията на министъра на тема „Енергийна сигурност и управление на ресурсите в началото на 21-ви век. Румъния в настоящия европейски контекст“ е преписана от други трудове. Комисията по етика на университета “Бабеш-Болай“ в Клуж-Напока констатира, че докторската дисертация на Боде е „дълбоко опорочена“ поради плагиатство и „погрешно и некоректно цитиране“.

Съдът отхвърли искането на министъра университетът да направи повторен анализ на докторската му теза и го определи като “неоснователно”. Реакцията на Боде не закъсня. Той обмисля да заведе ново дело срещу висшето учебно заведение, а в профила си във Фейсбук написа: „Борбата за истината тепърва започва”.

Лучиан Боде е третият министър в сегашното правителство, обвинен в плагиатство. Преди него заради подобни обвинения оставки подадоха министърът на научните изследвания, иновациите и цифровизацията Флорин Роман (НЛП) и министърът на образованието Сорин Къмпяну (НЛП). Обвинения за плагиатство са отправяни и към министър-председателя Николае Чука.

На 13 януари от опозиционния „Съюз за спасение на Румъния“ проведоха протест пред президентския дворец Котрочени и Министерството на вътрешните работи в Букурещ с искане за оставката на Боде. Демонстрация с подобно искане, организирана от неправителствени организации, ще се проведе и 19 януари (четвъртък). “Елате и помолете президента Клаус Йоханис да уволни министъра плагиат Лучиан Боде.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html